Hoe weet je dat je bij de juiste partner bent?
In iedere relatie komen er momenten voor waarop je twijfelt of je je nog wel wilt verbinden met je partner, met je vriend(in) of met je familie. Je vraagt je af hoe het komt dat je dit probleem alleen ervaart bij deze persoon. Je twijfelt of je echt wel bij hem/haar past. Toch wil je niets liever dan je verbonden voelen met de ander, maar het lijkt niet (meer) te werken.
Van oorsprong is de mens heel
In de baarmoeder zijn we als mens verbonden met de bron en wordt alles automatisch geregeld. Hier is nog geen behoefte aan eten of ademen. Het is een soort paradijs waarin geen onvervulde verlangens bestaan, en waarin een gevoel van eenheid ervaren wordt. Een baby wil na de geboorte dit gevoel van verbondenheid, dit één zijn met de moeder, blijven ervaren. Zolang de behoeften direct worden vervuld gebeurt dit ook. Maar dit is niet altijd mogelijk waardoor het kind, zodra in een behoefte niet wordt voorzien, afscheiding gaat ervaren.
Om zich te beschermen tegen deze pijnlijke gevoelens van afscheiding ontwikkelt het kind overlevingsmechanismen. Het past zich aan op wat werkt: het gaat harder schreeuwen om gehoord te worden, of het trekt zich terug. Beide zijn pogingen om die verbondenheid met de buitenwereld te bewerkstelligen en die eenheid te herstellen.
Romantische liefde
Het vinden van verbinding en ervaren van eenheid is iets waar ieder mens als volwassene naar zoekt. Als we dan iemand ontmoeten waar we verliefd op worden en deze verliefdheid wordt beantwoord, geeft dat een heerlijk gevoel. Je voelt je weer gevoed, gekoesterd en volledig gezien en begrepen. Je voelt je verbonden, één met je partner en jezelf. Je hebt compassie met jezelf en de ander en je hebt je verbonden met je binnenwereld.
Op zoek naar verbinding vanuit de afscheiding
Maar gaandeweg de relatie ga je steeds meer trekjes in je partner ontdekken die je niet leuk vindt. Vaak is het op momenten dat partners werkelijk voor elkaar kiezen dat de verliefdheid verandert. De leuke en aantrekkelijke eigenschappen zijn dan niet meer genoeg en de partner moet voldoen aan een scala van verwachtingen. In eerste instantie probeer je dit nog te ontkennen, want je wilt dit gevoel niet, maar uiteindelijk kun je dit niet vasthouden. Je voelt je uit verbinding. Vaak ontstaan dan ruzies, neem je afstand, en ben je beiden op zoek naar je gelijk. Meestal zijn het dezelfde onderwerpen die zich steeds herhalen. Je wilt dat je partner verandert en/of je gaat meer je best doen om de ander te pleasen. Al deze acties zijn wederom overlevingsmechanismen, gericht op het herstellen van de verbinding.
De machtsstrijd
In zulke situaties projecteert iemand vaak delen van zichzelf op de partner en wordt onbewust een machtsstrijd aangegaan. De partner spiegelt delen die niet passen in het beeld wat men graag van zichzelf ziet, zodat alle energie gestopt wordt in het weerleggen ervan.
Contact met elkaar maken door middel van deze overlevingspatronen leidt nooit tot een veilige verbinding. Negatieve tactieken zullen namelijk de partner nooit bewegen tot liefdevoller gedrag.
Willen groeien
De achtergrond van de onbewuste machtsstrijd is dat er groei in je probeert te ontstaan. Het kind wat in het verleden verwond is geraakt en delen van zichzelf heeft los moeten laten, zoekt een weg om geheeld te worden. Dan kan het zichzelf weer verbinden met de delen die zijn losgelaten ter overleving.
Kiezen voor bewustzijn
Wanneer je uit elkaar bent gegroeid of met elkaar vastzit in deze machtsstrijd kan het één van de twee zo uitputten dat hij/zij ervoor kiest om los te laten. Maar wanneer het nog niet te laat is en je je ervan bewust bent dat je niet meer wilt functioneren met dit destructieve mechanisme, kun je besluiten om je opnieuw te gaan verbinden met jezelf en je partner, en om uit te zoeken of en hoe je nog met elkaar verder wilt. Dit doe je door uit dit onbewuste patroon te stappen en te kiezen voor bewustzijn. Kennis opdoen en de dialoog aangaan met jezelf en je partner zijn hierbij hele waardevolle middelen.
Behulpzame vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:
“Wat wil er in mij geheeld worden? Welke eigenschappen/gedragingen van mijn partner ergeren mij het meest? Wat spiegelt mijn partner, familie of vrienden mij? Welk verlangen spiegelt dit van mij, wat ik geleerd heb te onderdrukken? Welke kwaliteiten en verlangens heb ik losgelaten en met welke kwaliteiten en verlangens wil ik me weer verbinden?”
Imago Dialoog
De Imago Dialoog helpt om antwoorden te vinden op deze vragen. De Imago Dialoog is een eenvoudige, respectvolle en effectieve manier om in gesprek te gaan met je partner vriend(in), familie over zaken die er echt toe doen. In Imago zit geen schuld, schaamte of verwijt, maar een diepere verbinding die ontstaat door aandachtig luisteren en door je werkelijk gehoord te voelen in een emotioneel veilige omgeving. Dan kunnen verrassende antwoorden en inzichten komen in problemen die lang hebben vastgezeten.
Ook ik en mijn partner hebben een tijd in een machtsstrijd vastgezeten.
De Imago Dialoog heeft mijn partner en mij enorm geholpen en helpt ons nog steeds, in ieders persoonlijke groei en in onze relatie. We hebben nu de capaciteit om aandacht te hebben voor elkaars verhaal in plaats van de machtsstrijd als wapen te gebruiken om in verbinding te zijn. De Imago Dialoog biedt ons de veiligheid waardoor we in staat zijn om ons met elkaar te verbinden. Het is veilig om nieuwsgierig te zijn naar mijzelf, waardoor ik ook weer nieuwsgierig kan zijn naar mijn partner.
Volledige potentie
In ieder mens zit het verlangen om te leven volgens zijn natuurlijke staat van zijn, een staat waarin alle facetten van zichzelf worden toegelaten en waarin rust ervaren wordt. Het kan zo’n gewoonte zijn geworden om je energie te stoppen in het veranderen of veroordelen of idealiseren van de ander. Te willen dat de ander zich aan jou aanpast of dat jij je aan de ander aanpast is uiteindelijk nooit effectief en geeft stress.
Zelf groeien door de ander te laten groeien
Je hebt elkaar een gift te geven, namelijk: “Ik groei door jou te helpen groeien.” Dat is wat wij elkaar en onszelf te bieden hebben, zodat ervaren kan worden dat de ander niet veel anders is dan jijzelf en dat je met elkaar verbonden bent. Zo gezien kun je nooit verkeerd verbonden zijn met je partner, maar is hij/zij voor jou op dat moment juist de perfecte match zodat jij kunt groeien. Wat ik hiermee niet vind is dat je altijd bij elkaar moet blijven. Wanneer er twijfel of strijd is in de relatie, kan met behulp van de Imago Dialoog helder worden dat je niet meer bij elkaar past en wat er niet past. Dit biedt de mogelijkheid om er bewust voor te kiezen om in harmonie uit elkaar te gaan en te kiezen om je in een andere relatie met elkaar te verbinden als bijvoorbeeld ouders of vrienden.
Ervaring van Nimue & Salvador:
Wij willen onze grote waardering en dank uitspreken aan Maan Ballemans dat zij aan ons de Imago Dialoog heeft geïntroduceerd. Na slechts twee sessie ervaren wij nu zo’n groot verschil in de manier waarop wij met elkaar communiceren. Wij zijn nu in staat om ruimte te geven aan ieders eigen gevoelens en behoeftes in de relatie. Het verbaast ons dat in 3 weken tijd het zo anders is geworden tussen ons, dat we ons niet meer kunnen voorstellen hoe we voor die tijd met elkaar waren. Met de Imago Dialoog hebben een prachtig hulpmiddel ontvangen waardoor we elkaar nu kunnen ondersteunen bij het verwerken van emoties. Wij zijn zo dankbaar met dit een nieuwe niveau van intimiteit wat we nu met elkaar ervaren. Maan, hartelijke dank voor jouw begeleiding op deze reis. Nimue & Salvador
In korte tijd stappen maken met je partner? Lees meer bij relatietherapie. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.